JEDNA ADAPTACIJA ŠEST MOGUĆNOSTI

Stambena građevina

godina: 2017.
tip projekta: izvedbeni
lokacija: Split



zatečeno stanje i samo jedna želja :)
*dodat treću sobu za goste, koja može bit i radna, al sačuvat i prostranu kuhinju
peace of cake :)

počeli smo "sramežljivo" slagat želje...postojeći wc preorganizirali da bi dobili veći ulazni garderobni ormar, prostor kuhinje prenamjenili u radnu i/ili gostinjsku sobu, a kuhinju preselili u prostor gdje je bila sjeverna lođa.
Zbog postojećih ventilacijskih šahti kupaonicu nemožemo proširit, ali ako perilicu, sušilicu i bojler "preselimo" u prostor spreme, kupaonica će "prodisat"....i bi tako

..i odmah smo se "ogriješili" o želje...kuhinja...
vraćamo kuhinju na njenu originalnu poziciju, a goste selimo u mirni kutak dječje sobe...kako je dječja soba dovoljno velika, a ako još uzmemo i jedan dio postojeće spreme, dobijemo dovoljno prostora za mirni kutak koji po potrebi može bit i za drage goste. Drugi dio spreme, nakon pregrađivanja, je prostor za perilicu, sušilicu i bojler...

...nakon sudara realnosti i želja, konkretna rušenja postaju potreba. Postojeći wc se ruši, ruši se i sprema.....Na poziciju spreme, stavljamo mali wc sa prostorom za perilicu, sušilicu i bojler, a na ulazu umjesto skučenog wc-a dobivamo konkretan prostor sa garderobnim ormarima.
Treća soba je definitvno "uzurpirala" prostor kuhinje koju pozicioniramo na mjesto sjeverne lođe. Igramo se detaljima i varijantama ...Jedna sprema, dva načina korištenja.

Wc u sklopu gostinske sobe svakako je izvediv....ako je to ono što želite, naravno....

Ponovno se vraćamo ideji zamjene mjesta wc-a i spreme.....Prostor poprima oblik želja. Dnevni boravak širimo za dodatnih 30cm, balkon je dovoljno velik da neće trpit zbog tog izmicanja.

A što ako.....? Posljednji pokušaj vraćanja kuhinje na njenu početnu poziciju. Što ako na mjesto lođe stavimo radno-gostinjsku sobu, pa sjeverni zid lođe zatvorimo prozorima, a prostor od blagovanja i dnevnog dijela odvojimo staklenim stijenkama?
Bilo je potrebno klijentu predočit sve mogućnosti i načine kako se i mali prostori mogu definirat na nekoliko načina, jer se svaki prostor na kraju može i treba oblikovat prema željama i potrebama klijenta.