KAD GARAŽA POSTANE STAN

Stambena građevina

godina: 2017.
tip projekta: idejno rješenje
lokacija: Žrnovnica

Skoro 90m2 prostora u prizemlju obiteljske kuće je odličan "materijal" za realizaciju stambenog pitanja. Neuglednu garažu pretvorit ćemo u jedinstveni stambeni prostor. Jedini putokaz su želje klijenata. Zanimljivo je međutim pratit, kako se usporedno sa prostorom mijenjaju i definiraju želje i potrebe klijenta.

Ustvari sve je jednostavno.....Što nam je bitno?
Velika kuhinja, velika kupaonica, tri sobe, prostor za pohranu, wc na ulazu u stan....
Krenili smo u još jednu avanturu. Ovo je stvarno gušt. Rušimo sve. Na pozicijama prozora gornjih katova otvaramo prozore za buduće sobe, a pozicije garaznih vrata prilagođavamo otvorima budućeg stambenog prostora, dakle pratimo postojeće vizure i naša obiteljska kuća vizualno ostaje kao što je i bila, jedna cjelina.

Prve varijante se uglavnom "vrte" oko istog ili sličnog rješenja. Tri sobe na sjevernom dijelu stana, kupaonica i komunikacijski dio centralno,a kuhinja, blagovanje i dnevni boravak čine jednu kompaktnu cjelinu na južnom dijelu kuće.

Kako je jedna od želja bila da se kroz garderobu ulazi u spavaće sobe, mijenjamo malo spavaći dio. Komunikacija, odnosno garderoba je centralni zajednički prostor, lijevo je roditeljski dio, desno dječji, a centralno je zajednička kupaonica. Južni, dnevni dio stana uglavnom ne mijenjamo.

Komunikacijski dio smanjujemo, roditeljska soba je ozbiljna mirna oaza, sa garderobnim ormarom i vlastitom kupaonicom. Odustaje se od dvije manje dječje sobe i planira jedna veća . U ovom slučaju nemamo wc na ulazu u stan, već malu kupaonicu u centralnom dijelu koju koriste i gosti i djeca. Južni dio se minimalno mijenja, kuhinja ima direktan pristup iz ulaznog hodnika.

U ovom momentu razrade idejnog projekta ponovno se dotičemo početne ideje o trećoj sobi, doduše ne treba nužno biti spavaća, već radno/gostinjska....

Južni dio stana je dobio smisao, ulaz također odgovara zahtjevima, još se bavimo radno gostinjskom sobom. Komunikacijski dio je sveden na minimum, perilica i sušilica izdvojene iz kupaonice, a prostor za igru ili gosta pozicioniran kao sastavni dio garderobnog prostora dječje sobe.

Uvijek se može još, uvijek se može drugačije....okrećemo, premještamo, žongliramo, slažemo....

Treća soba je konačno dobila konkretan oblik i poziciju. Prostor komunikacije ostaje centralan i jednostavan, stambene cjeline oblikovane i logično odvojene.

I još jedna varijanta prethodne varijante. Igraonica i/ili gostinjska soba može biti potpuno odvojena, a prostor komunikacije većim dijelom dodijelit roditeljskoj sobi koja bi u tom slučaju imala svoj garderobni prostor. Oblikovanje postojećeg prostora kao i otkrivanje vlastitih želja i potreba u određenom prostoru je ustvari beskonačan. Uvijek se može još, uvijek se može drugačije....U onom momentu kad se saživimo sa prostorom na papiru i kad nam se čini da su želje i potrebe sjele na svoje mjesto onda smo "možda" završili sa adaptacijom.